Furulunds RCK är en klubb med många år på nacken och som detta år firar 30 år av verksamhet inom radiostyrd bilsport, vilket inger en hel del respekt. Furulunds RCK genomförde bland annat ett VM 2004 som var väldigt omtyckt och väl genomfört och klubben har efter det många bra genomförda tävlingar på sin meritlista, bland annat Mugen World Race, som de senare åren ändrade namn till World Race.

Utan att på något sätt ljuga så kan man lätt säga att Furulunds RCK har en av Sveriges finare anläggningar med bra faciliteter, mekområde och publikmöjligheter. Banan är snabb med ett underlag som diskuterats fram och tillbaka och som för mig personligen mer går åt track-hållet än mot offroad-hållet.

Nu, lagom inför årets Riksmästerskap (RM) som ska köras i Furulund den 13-14 augusti verkar det som att Furulunds RCK försatt sig i en situation som innefattar inbördes konflikter och en avgående ordförande vilket vidare lett till att all verksamhet på Furulunds RCK har ställts in tills vidare. Detta är inga bra tecken inför en så pass stor tävling som ett RM är… samt deras 30-åriga jubileum.

Årets arrangör av RM2011 röstades fram på förra årets RB konferens i Upplands Väsby. Därefter har det varit en hel del turer angående detta där bland annat Furulunds RCK avsade sig sitt uppdrag som arrangör av tävlingen och arbetet med att snabbt få fram en ny klubb som kunde överta bollen startade. När arbetet var påbörjat och nya klubbar hade börjat visa sitt intresse så valde Furulunds RCK att ta tillbaka sitt uppdrag och utskottet för radiostyrd bilsport valde att låta klubben åter igen få stå som arrangör av denna tävling.

Nu borde allt vara frid och fröjd skulle man kunna tycka. Men så är inte fallet. Nu började nästa dispyt och det handlade om att Furulunds RCK inte ville acceptera de förordningar som reglerar hur en klubb ska bereda möjlighet för andra utövare att få träna på deras bana samt hur mycket det får kosta i trackfee.

Detta är en del av konflikterna och det är bara under det sista sex månaderna. Under årens lopp har andra konflikter avlösts varandra och det verkar mer eller mindre vara ett signum för klubbens verksamhet.

Så frågan som inledningsvis ställdes var… Vad händer i Furulund? Följdfrågan blir… Vad händer med årets upplaga av riksmästerskapet?