Syd-Cupen har sparkat igång och premiären gick i Eksjö på Nifsarp Raceway. Det var utlovat regn…och regn har det varit…dock inte i den utlovade mängden men mer än tillräckligt !! Från första heatet till sista finalen har det i stort sätt duggat konstant, blåst svinkallt och under en period tycktes det synas pingviner som sprang över banan…jagandes av isbjörnar !! Trots detta har det varit en otroligt rolig dag. Eksjö RC Klubb visar åter igen upp sig från sin bästa sida med ett välorganiserat arrangemang med Thomas Eriksson som tävlingsledare och Mikael Iregren som racecontroller…en duo som kan benämnas som Sveriges i särklass bästa funktionärer. För Eksjö RC Klubbs del var detta generalrepet inför deras Sverigecupdeltävling som de ska hålla den 2-3 juni.

Dagen har formligen flutit på bra utan större avbrott. Det enda avbrottet som uppstod var när kompressorn fick för sig att lägga ned verksamheten och ett bistert sorl la sig över området…men efter ett snabbt ingripande av Eksjö RC Klubb så lagades kompressorn och åter igen kunde luften flöda !! Både luft och vatten har varit två komponenter som varit välbehövliga för att rengöra bilarna eftersom dynga och lera har varit det underlag som tävlingen har körts på.

Nytt för årets Syd-Cup är att det införts en cup i cupen som kallas för Lilla Syd-Cupen. Syd-Cupen riktar sig som bekant i huvudsak till nybörjare och för att premiera och sporra de unga förarna extra mycket så har denna del införts. I denna första omgång så var det tre skåningar som tog hem vinsterna. Alex Jönsson från Höörs RC Klubb visade upp sin snabbhet, Jessica Pålsson från Furulunds RC Klubb visade upp sin säkra körstil som hon säkert fått från sin pappa och Victor Gunnarsson från Höörs RC Klubb visade att det gick att köra riktigt fort fast det var lerigt och halt.

Huvudfinalen var en spännande historia med omväxling i täten. I racing kan allt hända och inget är hugget i sten förrän mållinjen passerats. Mikael Pålsson fick motorstopp på 20:e varvet och rasade ner till en åttonde plats men jobbade sig upp till en slutlig fjärde placering. Johan Balsberg, Michael Nilsson och Per Carlsson slogs länge om första platsen och de växlade om att inneha den i omgångar. Johan fick dessvärre se sig besegrad efter ett motorstopp strax efter raksträckan och slutade på en tredje plats och Per var den som passerade mållinjen först !!

En rolig racingdag är över…nu ser vi fram emot nästa deltävling i Syd-Cupen som blir den 16:e juni i Vetlanda.