Syd-Cupens deltävling två kördes i lördags i Vetlanda och jag vill påstå att banan i Vetlanda är en av Sveriges roligaste banor och en av de mer välskötta anläggningarna. Tävlingen genomfördes utan större incidenter och vädret till trots så fungerade allt perfekt. I vanlig ordning (har varit så de sista gångerna) så regnade det under fredagen när vi kom upp. Vetlanda RRC hade dock lagt ut blåa byggrundspresseningar och tack vare detta så återhämtade sig banan snabbt under lördagen.

Tävlingsmorgonen var en kylig historia. Med 8 grader och en stilla bris var det bara att dra upp huvan över huvudet och bita ihop. Starkt kaffe med en stänk av metanol gjorde susen och snart var tävlingen igång. Personligen gillar jag Vetlandas bana. Den är som en buggybana ska vara…snabb, oberäknelig, hoppig och med knixliga partier. Vetlanda RRC’s bana är allt detta, fast väldigt välplanerad och uträknad. Detta är ingen bana som är byggd på en eftermiddag.

Syd-Cupens mål är som bekant att få nybörjare och nyfikna tävlingsnybörjare att vilja börja tävla och som ansvarig för Syd-Cupen kan jag bara uttrycka min stora glädje när jag ser hur bra det går för våra nybörjare och juniorer som har tagit steget ut och verkligen vågat börja tävla. Jag hoppas verkligen att fler vågar ta steget och börjar tävla och kanske väljer Syd-Cupen som en språngbräda ut till de större tävlingarna.

Jag följde några förare under dagen och detaljgranskade deras körning. Jag valde ut fyra juniorer och blev klart imponerad av deras utveckling. Vi börjar med Victor Gunnarsson från Höörs RCK, en kille på 10år som började köra förra året med varierande resultat men som återkom denna säsong stark som bara den!! Det visade sig att vinterns inomhusträning hade gjort honom otroligt farlig och detta uppvisade han prov på under lördagens tävling. Säker och stabil körning men med viss tendens till att överköra när han gjorde misstag. Vad det handlar om för Victors del är att öka sin tävlingserfarenhet och tygla sina tävlingsnerver. Victor har mycket stor potential och de ska bli spännande att följa honom denna säsong.

Nästa junior jag tog mig en titt på var en tjej, nämligen Jessica Pålsson. Jessica var dessutom den yngsta utövaren under lördagen. Jessica är troligen även den yngsta föraren med ett juniorkontrakt på motorer !! Jessicas körstil går det inte att ta miste på…hon kör med samma säkra och lugna stil som sin pappa och lämnar inte utrymme för misstag. Det ser så enkelt ut när hon kör…och hon är bara 8 år. Jessica kommer vi att se mer av och troligen högt upp på listorna.

En annan junior som fick min uppmärksamhet var en kille som jag har haft ögonen på länge. Alex Jönsson, 9år från Höörs RCK . Jag har följt honom från det att han försökte förändra ytterspåret på banan i Höör genom att köra fortast längst med ytterslangen till att ha utvecklat en körstil som får vem som helst att blekna!! Alex tar sig runt banan utan problem, i vissa lägen lite för aggressivt men med en tävlingsinstinkt som heter duga!! Han ger sig inte och kör han bort sig, så kämpar han sig tillbaka…farligare än tidigare. Alex är en kille som har kommit långt och som vi med spänning kommer att följa framöver.

Den siste killen jag tog mig en titt på heter Max Johansson 13 år och kommer från Eksjö RC. Jag vet inte hur länge denna lille man har kört men jäklar vad han kan köra. Säker och stabil körning och fort går det. Det roligaste av allt var att han även kom till final och slutade på en elfte plats. Detta är ytterligare en förare som ska bli oerhört roligt att få följa framöver.

Det var en rolig helg, lite kall inledningsvis men vad gör det!! Personligen fick jag bryta tävlingen efter radioproblem, jag glömde i varje fall inte att ladda batterierna som vissa andra!! Men men…vi kör för att det är roligt, och det är vad Syd-Cupen handlar om !!

Stort tack till Vetlanda RRC för en bra genomför tävling och även ett mycket stort tack till Mikael Iregren som racecontroller, Thomas Eriksson som tävlingsledare och Tobias Johansson som varvräkningsgeneral. Tre funktionärer i världsklass.

Den gällande ställningen efter två körda deltävlingar kan du ladda ner här nedanför.

Nästa deltävling av Syd-Cupen går på trackbanan i Staffanstorp. Varför, undrar du!? För att vi kan och för att det är kul!! Anmälan görs på Let’s Race.

Välkomna !!

Totalställning efter två körda deltävlingar.