Sverigecupen hade en hoppig premiär på Sätofta Raceway i Höör. Vädret var det inget större fel på men banan hade man kunnat önska mer av. Nu var det som det var…hålen var lika djupa, lika kantiga och lika jävliga för alla….med andra ord lika för alla. Dessutom är det offroad som körs…eller hur !! Roligt var det i vilket fall som helst att se hur man på olika sätt tog sig genom banan…och varianter på det fanns det gott om. Många låg och pressade varvtider mellan 40 upp till 43 sekunder och David Ronnefalk var den första att komma under 40 sekunder och satt med det banrekord på 38 sekunder. Detta rekord höll sig sedan hela helgen.

Hela tävlingen flöt på bra båda dagarna…men med erfarna och professionella besiktningsmän, en tävlingsledare, en racecontroler, och en varvräkningsguru i världsklass så kan inte mycket gå fel. Även kiosken och serveringen visade upp ett engagemang som sällan skådats. Som en del redan påpekat så saknades det en speaker för att göra tävlingen fulländad så där var lite minuspoäng….men i det stora hela fungerade det mycket bra.

Tyvärr…eller rättare sagt dessvärre, så blev Höörs RCK förbundsanmälda veckan innan för att inte följa regelverket gällande skydd mot väder till deltagarna. Eftersom klubben sökt deltävlingen innan denna regel röstades genom på RB konferensen så fick Höörs RCK dispens från detta. Detta resulterade i att samma anmälare ifrågasatte dispensens utformande och krävde att klubben skulle ställa upp med bord och stolar vilket ledde till att gällande dispens revs och en ny heltäckande dispens utformades. Detta är på dagisnivå, en nivå som inte tillför sporten någonting utan istället skadar den. Klubbar med godkända banor och engagerade arrangörer växer inte på träd, är det då inte bättre att hjälpa än att stjälpa, kanske att i vissa fall se mellan fingrarna på ett icke perfekt samhälle? Inte enligt alla tyvärr. Frågan är om vi kommer att se fler mästerskapstävlingar på banan i Höör efter detta? Tveksamt.

Finalen i årets första Sverigecup var av en lite tråkigare variant !! Det var inte mycket som hände i den…de tolv förare som körde ligger på en så pass hög nivå att de inte kan stava till misstag. De hål som alla andra forcerade på ett och annat sätt, passerade finalisterna lätt och smidigt bredvid. Det var 45 minuters säker körning från alla håll och det tog inte lång tid förrän David Ronnefalk hade grepp om finalen…detta trots att han var inne i depå i början av finalen för att byta ett av däcken som hade börja lossna i limningen.

Nästa deltävling av Sverigecupen går i Skövde den 21-22 maj. Anmälan sker på Let’s Race.

Uppdaterat 110510 kl 17:12: Tydligen har det inte gjorts någon formell anmälan trots att det är den information vi fått, däremot har en förfrågan i ärendet skickats in till utskottet angående avsaknandet av mekområde vilket föranledde att Höörs RCK ändå fick söka dispens för denna regel.